Borobudur en Prambanan - Reisverslag uit Malang, Indonesië van Johan en Tiny Gosselink - WaarBenJij.nu Borobudur en Prambanan - Reisverslag uit Malang, Indonesië van Johan en Tiny Gosselink - WaarBenJij.nu

Borobudur en Prambanan

Door: Tiny Gosselink

Blijf op de hoogte en volg Johan en Tiny

05 Maart 2014 | Indonesië, Malang

Een goede woensdagmorgen allemaal!

Vandaag voor de eerste maal uitslapen. We zitten in Malang en pas vanmiddag gaan we een stadstoer maken, waar Tiny niet aan meedoet omdat ze een dagje echte rust wil hebben en dat kan hier toevallig in het trendy Harris hotel waar het er allemaal heel anders aan toegaat dan in de meeste andere hotels. Waar het er vaak nog in koloniale stijl aan toegaat met rijtjes neerbuigende maar altijd vriendelijke bediening. Zoals bijv. het vorige 5* Kusuma Sahid Prince hotel in Solo, een oude sultansstad waar we nu al weer 250 km van verwijderd zijn. Hier hebben ooit Juliana en Bernard geslapen in een suite van naar schatting 200 m2 groot, dat we mochten bezichtigen. Bij ontvangst wachtte ons een uitgebreid gamelan orkest op. Gisteren een autorit van een kleine 300km gemaakt, 50km langer dan gepland omdat door aardverschuivingen de geplande route gesloten was. En dat is kennelijk veroorzaakt door de eruptie van de Kalud vulkaan een paar weken geleden, toen dat ook in Nederland nieuws was en de meeste vliegvelden op Java gesloten moesten worden. Door de vele hevige regenval ziet alles er weer groen uit maar op veel plaatsen is de as nog te zien, soms op grote hopen. Er schijnt hier in het algemeen 2 cm gelegen te hebben, tot op honderden kms afstand. Gisteren geen leuke dag, met enkele onderbrekingen bijna 12uur in de (overigens ruime) bus en alleen maar stinkverkeer. Geen of nagenoeg geen landschappen te zien omdat alles bebouwd is en dat dan over zo,n afstand. Ik denk dat de reisorganisaties zich maar eens erover moet bezinnen of deze hoofdroute over Java nog wel geschikt is voor het toerisme. De alternatieven geven dan natuurlijk weer andere problemen zoals een gebrek aan voorzieningen. De Borobudur was mooi, erg warm en druk. Niet te groot met een basis van 118 x 118 meter en 36 meter hoog. 6 meter ligt onder de grond en dat laten ze i.v.m. de stabiliteit maar zo. (G) De hand steken in een stupa en een wens doen mag sinds een paar jaar niet meer i.v.m. de erosie van de boeddha er in . Heel veel interessante reliefs, maar door de warmte werd alle info van onze gelegenheidsgids niet altijd goed meegenomen. Verder hebben we nog het in restauratie zijnde Hindoeistische tempelcomplex Prambanan nabij Solo (ook Surakarta geheten) bezocht (9e eeuw). Daar waren ook honderden scholieren die allemaal met mensen van onze groep op de foto wilden. Leuk allemaal natuurlijk, maar van rustig rondkijken komt helemaal niets terecht zo . Het is een tempel in de Ankhor Watt stijl in Cambodja maar dat is heeeel veel mooier en groter. Dat is dan een bijkomend nadeel als je al veel gezien hebt, je gaat vergelijken. Ook hebben we het paleis van de sultan van Jokjakarta bezocht. De man woont er nog steeds en is erg populair en heeft de functie van gouverneur. In de Nederlandse tijd heeft de toenmalige sultan zich altijd tegen het koloniale gezag gekeerd en dat maakt hem ook populaire. Er zijn ook overal op grote kruizingen e.d. monumenten te zien die deze vrijheidsstrijd herdenken, ze blinken niet altijd uit door goede smaak./De groep is inmiddels gereduceerd tot 13 aangezien een vrouw een zonnesteek kreeg toen ze wegens ziekte bij het hotel achterbleef toen de groep de Boer(obudur) bezocht. Ze dacht ten onrechte dat een beetje zon haar wel goed zou doen.Verder nog een overdekte markt bezocht, met een paard(je) en wagen een dorp (desa) bezocht, een stadstoertje gemaakt in een fietstaxi (becir). Eigenlijk wel bedenkelijk om je op deze manier te laten vervoeren door een tengere leeftijdsgenoot, die bij een klein heuveltje al af moet stappen omdat hij het niet red. Maar het staat op het programma, dus je doet maar dapper mee. Ook hebben we de vrucht Dorian geprobeerd die vreselijk stinkt en ook niet me mag worden genomen in de hotels, hij schijnt heel erg gezond te zijn voor allerlei kwaaltjes, hij was niet erg vies maar we hebben er de verdere dag ook van mogen genieten door oprispingen en dat was niet fijn. Verder gaat het goed met ons, gezond en wel, wel soms vermoeidheidsaanvallen, geen maag/darm stoornissen en we kunnen verder goed met de groep overweg. Vannacht om 1 uur op omdat we de Bromo vulkaan met een jeep gaan bezoeken en dan gelijk door naar het oosten van Java teneinde dan overmorgen met een boot met bus en al naar Bali over te varen.
Dan nog een paar korte wetenswaardigheden:
Onze Indische gids Johanna bedient zich van grappig Nederlands en alle woorden kent ze natuurlijk niet goed. Bij een een ongeval op straat met een beperkte schade zei ze: die auto is klein kapotje i.p.v. een beetje kapot. Toen haar maar even gecorrigeerd en gezegd dat een kapotje een regenjasje is en dat begreep ze dan wel weer.
(M) Inderdaad poep aan de schoen op de foto, en dat is kort na elkaar 2 maal gebeurd op Sumatra (en 2 maal het busje in meegenomen). Dus ik heb op dat gebied toch wel een beetje een niet al te positieve naam opgebouwd.
Het volgende verhaal zal wellicht al van Bali komen en dan zit driekwart van de vakantie er al weer op.

Bedankt voor de reacties en allen de vriendelijke vakantiegroeten van Tiny en Johan.

• 05 Maart 2014 - 11:55

Gerrit Van Den Bergh:

Ik ben benieuwd hoe de overtocht naar Bali nu geregeld is. Destijds een gammele boot. Bali helemaal anders dan Java en vergeet niet je te laten masseren op het strand van Kuta. De dames willen nog wel eens uitglijden met hun handjes.

• 05 Maart 2014 - 14:46

Annette:

Prachtige foto's. Mooi verslag, zo blijven wij op de hoogte van wat jullie beleven, leuk. Met een groep heeft toch het voordeel dat jullie menigmaal samen op de foto staan. Geniet nog maar fijn van de rest van jullie vakantie. Groetjes Annette

• 07 Maart 2014 - 23:25

B.:

Gelezen ! Liefs !

Johan en Tiny

Hallo, Wij zijn Johan (69) en Tiny (67) Gosselink uit Enschede. Sinds wij niet meer werken proberen we toch nog iets van de wereld te zien en dat is ons tot nu toe behoorlijk gelukt. Sinds 2006 hebben we een reisboek bij gehouden waarvan nu de zevende in Johanentiny.waarbenje.nu en de reis naar Thailand, Laos en Cambodja staat op http://goswol.spaces.live.com/ De reizen daarvoor hebben we in albums vast gelegd en dat was in 2003 Egypte, 2004 Nieuw-Zeeland, 2005 China en Tibet, 2006 Thailand, Laos en Cambodja. Ik hoop dat jullie met plezier onze verslagen mogen lezen, wij doen in ieder geval ons best. Johan en Tiny

Actief sinds 27 Jan. 2008