Weer thuis, evaluatie - Reisverslag uit Enschede, Nederland van Johan en Tiny Gosselink - WaarBenJij.nu Weer thuis, evaluatie - Reisverslag uit Enschede, Nederland van Johan en Tiny Gosselink - WaarBenJij.nu

Weer thuis, evaluatie

Door: Tiny

Blijf op de hoogte en volg Johan en Tiny

19 April 2008 | Nederland, Enschede

Hallo allemaal.
Zoals aangekondigd hierbij nog even een nabeschouwing van onze 6 weekse reis naar Afrika. Hoe is deze reis bevallen? Eigenlijk erg goed. Deze vrij primitieve wijze om Afrika door te trekken vinden wij ook achteraf gezien zeer geschikt.
Er zijn natuurlijk risico,s aan verbonden. Je reist intensief met een groep van 14 mensen waarvan er twaalf helemaal nieuw voor je zijn. Onze groep was i.h.a. loyaal en actief en de soms stevige aanvaringen hadden geen blijvende gevolgen.
Iedereen had veel reiservaring, soms zoveel dat wij ons er beginnelingen bij voelden. Met een gemiddelde leeftijd van boven de 50 hadden wij bovendien een behoorlijk bejaarde groep. Bij de meeste gezelschappen waren het toch wel meest jonge mensen met soms een paar oudere er tussen. Met deze laatste mensen hadden wij soms wel medelijden want de mentaliteit van jongeren is vaak toch wel wat anders, bijv. t.a.v. de alcoholconsumptie en bijbehorend gedrag enz.
Ik, Johan, in het bijzonder heb de reis toch wel als zwaar ervaren. Niet qua lichamelijke inspanningen, maar wel de vochtige warmte en het steeds maar weer om 5 of 6 uur s,morgens opstaan, terwijl je daar eigenlijk, met alle dingen die er dan binnen een uur moeten gebeuren, nog niet aan toe bent als slow-starter. Vooral in het begin liep ik s,morgens enkele keren totaal verdwaasd rond, niet in staat de dingen effectief aan te pakken. Dat ik in het begin al in Zuid Afrika hartritmestoornissen heb gehad heeft geen negatieve invloed gehad. Dit had Tiny direct in het verhaal gezet maar ik heb het er al binnen een uur weer afgehaald, omdat ik niet wilde dat hier alle aandacht naar uit ging. Het was natuurlijk wel even spannend, vooral omdat wij even later het lege Namibie binnen reden. Maar gelukkig was het na 4 dagen spontaan weer over. Het niet inschakelen van dokters (zou misschien wel einde vakantie hebben betekend) is achteraf verstandig geweest. Maar dit zegt natuurlijk niets over een volgende keer.
Verder zijn er geen ernstige ziektes in de groep geweest. Alleen heeft onze kok Sammy een paar dagen met malaria in het ziekenhuis gelegen. Aangezien hij op dat moment niet bij de groep was hebben wij hier niet veel van meegekregen. Een persoon is door een schorpioen gebeten maar deze was gelukkig niet van een gevaarlijke soort.
Dat kok Sammy zijn werk goed heeft gedaan blijkt al uit het feit dat niemand serieuze maag/darmstoornissen heeft gehad.
De bevolking van Afrika was in het algemeen erg vriendelijk. Dat ze je als wandelende geldautomaten zien kun je ze niet kwalijk nemen. De vrouwen deden het meeste werk. De mannen hingen vaak (niet altijd) met een groepje voor hun hutten rond , terwijl wij als Europeanen toch wel vinden dat er genoeg nuttig werk (opruimen van soms vreselijke rotzooi bijv.) te doen is. Het blijft natuurlijk ook de vraag of de mensen dit wel echt belangrijk vinden. Maar qua gezondheid lijkt me dit toch wel handig.
De levensstandaard was toch wel lager dan ik vooraf had ingeschat. Toch weinig mensen die zich uit de armoede malaise weten op te trekken. Hutten met rieten daken (bij de rijkeren golfplaten) waren toch wel erg algemeen. Zo gauw er wat welvaart was en ruimte voor een groter huis, dan werd dit door een hoge muur met prikkeldraad aan het zicht onttrokken.
De temparaturen waren in het algemeen wel redelijk dragelijk, ondanks de soms verpletterende luchtvochtigheid. Van de regentijd die ons meestal vergezelde hebben wij weinig erge last ondervonden. Slechts eenmaal moest het tentje in het donker en in de regen afgebroken worden. In het zuiden, zoals Namibie, viel veel meer regen dan gebruikelijk. Dit land vonden wij toch wel het interessantste met zijn enorme ruimte, diverse landschappen en interessante bevolkingssamenstelling.
De 7 landen die wij bezochten (Tiny dus 8 landen) zijn niet zo eenvoudig individueel te bereizen, ook qua wegen, veiligheid, accomodaties etc. Een gewone luxe auto is in veel gevallen vragen om problemen, in het bijzonder in de regentijd. Namibie, Botswana en Zuid Afrika zijn wat dat betreft het eenvoudigst individueel te bereizen. Alleen moet je er niet van uit gaan dat er overal binnen de 200 km een tankstation is. De wildparken waren geweldig en dat zijn toch wel de belangrijkste trekkers, buiten natuurlijk de Victoria watervallen, Zanzibar e.d.
De afstanden die wij moesten afleggen waren niet mals, toch wel vaak van zonsopkomst tot (bijna) zonsondergang en regelmatig 400 tot 600 km over niet altijd even goede wegen. Maar ja, die ruim 10.000 km moeten wel afgelegd worden. Voor spontaniteiten, bijv. het extra inlassen van een wandeltripje o.i.d. was dan ook weinig ruimte. Maar dat was ons al bekende temeer aangezien onze dochter Debby in 2001 al een vergelijkbare reis door Afrika had gemaakt.
Hoewel dit uit het bovenstaande misschien niet duidelijk blijkt overheerst toch het positieve en kijken wij met plezier terug op deze lange reis. De 6000 foto,s en enkele uren film geven ons voorlopig nog voldoende werk en plezier. Tiny heeft er al aardig wat geplaatst o.a. voor een wedstrijd. Wie weet, winnen wij daarmee nog wel een reisje naar, wie weet, Afrika of zo...
Bij leven en welzijn willen wij in het najaar van 2009 een individuele reis van een paar maanden maken naar India en Nepal. Hopelijk zijn wij ook dan nog jong genoeg om iets dergelijks te ondernemen, ons heel goed beseffend dat het toch wel zeer bijzonder is dat wij ons dit met onze achtergrond nog kunnen permitteren.
Iedereen het allerbeste toegewenst en, wie weet, tot een volgende keer.
Wie ergens op wil reageren of vragen heeft en dit buiten deze site wil doen, kan mailen naar
tigos@home.nl of jogos@home.nl
Iedereen de hartelijke groeten van Tiny en Johan.

• 19 April 2008 - 11:37

Annie:

Hallo Tiny, gecondoleerd met het overlijden van je schoonzusje. Toch nog schrikken he al wisten jullie dat het eraan zat te komen, sterkte voor jullie alle twee.
    Jammer dat je het bezoek hebt moeten beeindigen. Heb net de foto,s zitten te bekijken. Vind het geweldig zoals die mensen zich daar inzetten voor deze kinderen. Hele mooie foto,s trouwens, zo lief!!!! gr, en knuffels, Annie

• 19 April 2008 - 12:12

Debby:

Dag lieve mams, samen zijn we sterk....

• 19 April 2008 - 12:35

Tineke:

Hallo Tiny en Johan
    In de eerste plaats gecondoleerd met het verlies van jullie zus en schoonzus. Ze was al lang erg ziek en nu is haar pijn voorbij en mag ze rusten. Het is jammer dat jij Tiny de vakantie verder moest onderbreken, maar wie weet kun je ooit nog eens terug gaan naar Noa`a Ark. Ik wens jullie veel sterkte bij het afscheid van jullie zus en met al het regelen daar voor.
    Liefs Tineke
    Groetjes Theo

• 19 April 2008 - 13:01

Anita:

Hoi Tiny en Johan
    Allereerst gecondoleerd met het overlijden van jullie zus en schoonzus, ik wens jullie allemaal veel sterkte de komende tijd.
    Aan de andere kant kon je Nora weer veel eerder in je armen houden, die je zeker heel erg gemist hebt.
    Heel veel liefs wenst Anita

• 19 April 2008 - 13:35

Corrie De Wit:

Hallo Tiny en Johan
    Gecondoleerd met het verlies van je zus/ schoonzus.
    Jammer dat dit het plezier van jullie reis nu zo'n domper geeft.
    Heel veel sterkte de komende week
    Liefs van Corrie

• 19 April 2008 - 14:11

Rudi En Erna:

Allereerst gecondoleerd met het overlijden van jullie(schoon)zus.Wat sneu dat er op zo'n manier een einde aan de reis moet komen.Veel sterkte.
    Groetjes van de overkant.(nu wel)

• 19 April 2008 - 17:42

Henny:

Hallo Tiny en Johan, gecondoleerd met het overlijden van je (schoon)zusje.
    Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte toe voor de komende tijd.
    Hou jullie taai!
    Liefs van Henny.

• 19 April 2008 - 21:27

Mia.tiggelers@home.n:

Johan en Tiny
    Bij deze wil ik jullie condoleren en veel sterkte toewensen in deze droevige dagen .
    Nia

• 20 April 2008 - 11:45

Jur En Anja:

Gecondeleerd Johan en Tiny wat een domper op deze geweldige reis veel sterkte toe gewenst van ons en spoedig tot ziens.

• 21 April 2008 - 06:34

Annemarieke:

Allereerst gecondoleerd met het overlijden van jullie (schoon)zus. Heel triest! Helaas dus weer geen volledig ontspannen en goed verlopen vakantie voor jullie. Want zo'n abrupt eind hakt er naturlijk enorm in. Hopelijk zijn er genoeg mooie herinneringen over aan deze reis. Voor nu wens ik jullie heel veel sterkte.
    lieve groetjes, Annemarieke

• 05 Mei 2008 - 21:48

Jeane:

Gecondoleerd met het verlies van je schoonzus. Ik denk dat het voor haar een verlossing is.

Knuffel...Jeane

• 07 Mei 2008 - 16:18

Gea Scholten:

Johan en Tiny
    Van harte gecondoleerd met het overlijden van Joke, het zal wel een leegte achterlaten de eerste tijd, we wensen jullie veel sterkte en Gods troost en nabijheid toe. Dit mailje omdat we jullie in de kerk niet hebben kunnen condoleren,
    gr Nico en Gea

• 18 Mei 2008 - 22:49

Anita:

Wat een mooie reis hebben jullie gehsd, maar het mooeiste moment was toch jullie kleinkind weer in je armen te kunnen sluiten
    liefs Anita

Verslag uit: Nederland, Enschede

Afrika

Hallo,

Wij zijn Johan (61) en Tiny (60) en wij hopen 29 februari 6 weken door Afrika te reizen van Zuid Afrika Kaapstad naar Namibië,Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania, Kenia Nairobi. Daarna vertrekt Johan weer naar huis en gaat Tiny nog twee weken naar Uganda om daar in het kindertehuis Noah's Ark te gaan werken. http://www.nacmu.org/NL/index.php
Daar hebben wij ook 2 adoptie kinderen Elyah en Eunice.
Wij hopen jullie zoveel mogelijk op de hoogte te houden maar dat zal niet altijd lukken als je midden in de woesternij zit.
Maar hieronder alvast de route die wij gaan volgen.

29-02-2008Amsterdam - Kaapstad
01-03-2008Kaapstad